Posts about community art

Rimpelingen

november 22nd, 2011

Hallo. Met Jan Klaassen.
Ik zou wel iemand aan de telefoon willen krijgen.
Ik heb een computer. Dat is ook de reden dat ik bel.
Sinds kort ben ik aangesloten op internet, daar kan ik…
Ik dacht, misschien kunnen jullie er mee overweg.
Dat jullie langs komen. Dan zet ik koffie.

Op dit moment leggen we bij Stut de laatste hand aan Rimpelingen. Aan deze voorstelling – waarin 4 mensen spelen op het toneel en nog eens 4 via video en audio te horen zijn – heb ik sinds mijn komst bij Stut gewerkt. De verhalen zijn gebaseerd op vele interviews met bewoners van Zuilen. 1 december 2011 gaat de voorstelling in première in het Vorstelijk Complex te Zuilen. Zie www.stut.nl

Rimpelingen – een voorstelling over de kunst van het ouder worden
In Rimpelingen ontmoeten vier mensen elkaar op een toneelvloer. Ze vertellen. Over vroeger en nu, over hun jeugd in Nederland of Marokko. Over fysieke problemen, opnieuw verliefd worden en het verliezen van een partner. Over het verschil tussen eenzaamheid en alleen zijn, over levenslustig en levensmoe zijn. Ze leren elkaar steeds beter kennen. Achter de gevels zitten de anderen. Zij komen de deur niet meer uit. Ze zijn onzichtbaar geworden.

Als je een wateroppervlak aanraakt, ontstaan er rimpelingen. Langzaam verspreiden ze zich. Een rimpeling komt obstakels tegen, maar overkomt deze door er overheen of er langs te gaan. Soms kaatst de rimpeling terug. Rimpelingen verwijzen ook naar rimpels, naar de zichtbare herinneringen aan het leven van een mens. Rimpelingen zijn het symbool voor die – soms vervloekte – tekenen van ouderdom die onontkoombaar zijn.

Gerda: Waar ging hij ook alweer over?
Omar: Hoe kun je dat nou vergeten?
Gerda: Gebreken Omar, gebreken komen met de nou ja. Waar ging hij ook alweer over?
Femke: Over ouderdom!
Abdelkader: Wie is dom?

Spel: Omar Beqqali, Femke van der Oord, Gerda van Oostveen en Mohand Afariad. Met: Ton Jekel, Max Perrie, Joke Quirijnen en Greet Veldmeijer. Regie: Donna Risa. Tekst: Malou de Roy van Zuydewijn. Dramaturgie: Jochem Naafs. Assistent dramaturgie: Nadine Arendsen. Assistent regie: Sara Bouman. Film: Marcel Prins. Decor- en kostuumontwerp: Annette Hildebrand. Productie en acquisitie: Samuela Loolofs. Techniek: Samia te Nuijl en Bas Consenheim. Portretfotografie: Rob Huibers. Grafisch Ontwerp: Andreia Costa & Tymen Cieraad. Algemeen directeur: Charlotte Riem Vis. Artistiek leider: Donna Risa.

Rimpelingen is onderdeel van het project ‘Levenslust’ en is tot stand gekomen in samenwerking met GG&GD Utrecht en Indigo. Met dank aan: Welzijnsstichting Portes, Abdelkader Louakili, Amar Haddouch, Willemien Meiberg, Jeanne Gootzen, de Hollandse noot, Mimi Carolina + seniorengroep en alle geïnterviewden.

Spinoza presenteert:

september 20th, 2009

Spinoza presenteert: is een community art project in het Spinozaplantsoen. Vanaf mei hebben kunstenaars samen met bewoners aan inhoud en uitvoering van verschillende kunstprojecten gewerkt. Het doel is de kracht van het Spinozaplantsoen te laten zien. Op 26 & 27 september vindt het minifestival Spinoza presenteert: plaats. Tijdens dit festival laten de bewoners zien wat ze de afgelopen tijd gedaan hebben. Heel Utrecht is uitgenodigd langs te komen. De feestelijke opening vindt zaterdag 26 september om 13.00 plaats midden in het Spinozaplantsoen. Meer informatie: www.spinozaplantsoen.nl. Eén van de projecten is Fiat Fortuna.

Fiat Fortuna – Jochem Naafs en Elsbeth de Ruiter
Heb je wel een goed naar je eigen buurt gekeken, maar dan echt goed? Weet je waar het geluk te vinden is? Fiat Fortuna is een zoektocht naar geluk in het Spinozaplantsoen. Geluk in een schone en nette buurt, geluk in ongewone dingen, geluk in het genieten van kleinigheden, geluk in het ontmoeten van je buren. Jochem Naafs en Elsbeth de Ruiter hebben samen met een kleine groep bewoners toegewerkt naar dit weekend. Met verschillende geheime maar opvallende acties hebben ze het Spinozaplantsoen een klein beetje veranderd. Pluk de dag en vind je eigen geluk vlakbij je voordeur.


Spinoza presenteert:

januari 14th, 2009

Buurtportret: Abdoul

Op dit moment ben ik samen met een groep kunstenaars in de buurt begonnen aan de voorbereidingen van een community art project. Onder de naam Spinoza presenteert: zullen we een aantal kunstprojecten starten in samenwerking met bewoners van het Spinozaplantsoen. In november en december van 2008 hebben we via een aantal teasers getest of er animo is in onze buurt voor dit project. De bewoners zijn erg enthousiast en we hebben er erg veel zin in gekregen.

Op onze website www.spinozaplantsoen.nl kun je zien wat onze plannen zijn en er is onder andere een verslag te lezen van twee teasers. Theeleut was een onderzoek naar de verhalen en de geschiedenis van de buurt. Buurtmarktkraam was een teaser voor een eetontwerpproject waarbij het ruilen van eetbare producten centraal stond. Daarnaast zijn er Buurtportretten: prachtige foto’s van en interviews met acht bewoners van het plantsoen.